donderdag, 18 januari 2018

Koppelen

Hoe gaan we te werk?

 Eerste kennismaking 

Geslaagde koppeling

 Na het invullen van het aanvraagformulier via Contact en vervolgens het maken van een afspraak kom je met je konijn naar ons toe.
 We hebben hier een zgn. koppelren staan waar eerst de ram even mag verkennen.
 Dan zetten we de voedster erbij en observeren hoe deze eerste ontmoeting verloopt.
 We trekken voor elke afspraak een uur uit. Indien de konijnen elkaar écht niet mogen, stoppen we de koppeling omdat verder gaan dan geen zin heeft en er zelfs gewonden kunnen vallen.
Dan proberen we het met een ander konijn. Van de andere kant kunnen we ook in dat uur zien of thuis verder koppelen een reële kans van slagen heeft.
Zelfs dan kan het een enkele keer op den duur toch nog misgaan. In dat geval MOET het konijn altijd worden teruggebracht.

 

Nina en Japie zaten tijdens de kennismaking in de opvang al samen in 1 bakje!

Na die eerste kennismaking bij ons, op neutraal terrein, gaan de konijnen samen in 1 reismand mee naar huis. Zorg dus dat die groot genoeg is. Een normaal formaat kattenmand is de beste en veiligste manier van vervoeren (voor de konijnen en voor u)! Thuis moet altijd nog op neutraal terrein verder worden gekoppeld. Met neutraal bedoelen we: waar ook het eigen konijn normaal gesproken niet komt. Dat kan een (koppel)ren zijn op een onbekende plek in de tuin of in een (onverwarmde) ruimte zoals de gang, badkamer, garage of schuur. Je krijgt instructies mee hoe het dan verder thuis aan te pakken en bij vragen mag je altijd via de mail contact opnemen. Zorg dan ook altijd dat je thuis nog een extra kooi of hok hebt om het nieuwe konijn ('s nachts) in te huisvesten tijdens de koppelperiode thuis voordat ze permanent met elkaar kunnen samenleven.

Hoofdlijnen van het KOPPELEN

* Zorg voor een neutrale plek, waar je eigen konijn nog niet eerder is geweest.

* Zet daar een ren op of creëer een ruimte waar ze aan elkaar kunnen wennen. Zet er een schuilplekje (doos, tunnel, bruggetje o.i.d.) in met 2 openingen! Een poepbak, water en onbeperkt hooi moeten altijd aanwezig zijn.

* Zet altijd eerst de ram in de ren en een paar minuten later de voedster erbij.

* Laat de konijnen daar zo lang mogelijk achter elkaar verblijven! Dus niet af en toe een uurtje maar minimaal 4 uur per dag, liefst de hele dag!

* Kijk zeker in het begin regelmatig dat het er niet te heftig aan toe gaat, hoe langer het rustig is, hoe langer je ze ook alleen kunt laten. Dit proces kan best een paar dagen tot ca. 2 weken duren. Bemoei je tijdens de koppelperiode zo min mogelijk met de konijnen, dus niet aaien in de koppelren. Alleen oppakken indien nodig of om ze naar het nachthok te brengen.

* Als de koppelplek het toelaat kunnen ze ook in de koppelren overnachten, zo niet, zorg dan voor ieder een eigen nachtverblijf, per nacht om te wisselen zodat ze in elkaars geur blijven zitten.

* De koppeling is geslaagd als de volgende zaken allemaal regelmatig (dus meerdere dagen na elkaar!) waargenomen worden: uit één bakje samen eten, lekker tegen elkaar aanliggen, elkaar likken en elkaar regelmatig (rustig) opzoeken. Nooit de konijnen al na 1 dag in het definitieve verblijf zetten als je ze bovenstaande één keer hebt zien doen!

* Zorg dat het definitieve hok goed schoon is, ook de (poep)bakken e.d. en zet evt. nog wat nieuwe spullen erin (speeltjes, doosje etc.) of op een andere plek en als je de relatie helemaal vertrouwt, gaat weer eerst de ram in de ren en daarna de voedster. Het hok staat uiteraard open en ze kunnen samen de boel gaan herontdekken!

Succes!

Bij twijfel mag je altijd, liefst per mail, contact met ons opnemen!