maandag, 30 november 2020

Koppelen

Hoe gaan we te werk?

 Eerste kennismaking 

Geslaagde koppeling

 Na het volledig invullen van het aanvraag formulier met gevraagde foto's via de contact pagina Word er een afsprak ingepland. Je konijn komt dan op een "koppel vakantie" naar ons toe.
Dat houd in dat hij of zij een paar dagen blijft en er voor het konijn een bijpassend maatje gezocht word.
U kunt meestal uit meerdere konijnen kiezen want het wil niet zeggen dat degene die u het leukst vind ook zijn of haar smaak is..

 We hebben hier een zgn. koppel ren staan waar eerst de ram even mag verkennen.
 Dan zetten we de voedster erbij en observeren hoe deze eerste ontmoeting verloopt.
 We trekken voor elke koppeling een tijd uit om te kijken wat ze van elkaar vinden, en de match te bepalen.. Indien de konijnen elkaar écht niet mogen, stoppen we de koppeling omdat verder gaan dan geen zin heeft en er zelfs gewonden kunnen vallen.
Dan proberen we het dus met een ander door u gekozen konijn. In die tijd kunnen we zien of het "huwelijk" een kans van slagen heeft.
Zelfs dan kan het een enkele keer op den duur toch nog misgaan. In dat geval MOET het konijn altijd worden teruggebracht.
dat houd wel in dat er thuis nog wel de "huwelijkse voorwaarden"bepaald moeten worden, dat kan soms even strijd opleveren.
U moet zich daar niet mee bemoeien dat is voor hun om te beslissen.

 

Nina en Japie zaten tijdens de kennismaking in de opvang al samen in 1 bakje!

Na die eerste kennismaking bij ons, op neutraal terrein, gaan de konijnen samen in 1 reismand mee naar huis. Zorg dus dat die groot genoeg is. Een normaal formaat kattenmand is de beste en veiligste manier van vervoeren (voor de konijnen en voor u)! Thuis moet altijd nog op neutraal terrein verder worden gekoppeld. Met neutraal bedoelen we: waar ook het eigen konijn normaal gesproken niet komt. Dat kan een (koppel)ren zijn op een onbekende plek in de tuin of in een (onverwarmde) ruimte zoals de gang, badkamer, garage of schuur. Je krijgt instructies mee hoe het dan verder thuis aan te pakken en bij vragen mag je altijd via de mail contact opnemen. Zorg dan ook altijd dat je thuis nog een extra kooi of hok hebt om het nieuwe konijn ('s nachts) in te huisvesten tijdens de koppelperiode thuis voordat ze permanent met elkaar kunnen samenleven.

Hoofdlijnen van het KOPPELEN

 

* Zorg voor een neutrale plek, waar je eigen konijn nog niet eerder is geweest.
Met neutraal bedoelen we: waar ook het eigen konijn normaal gesproken niet komt. Dat kan een ren zijn op een onbekende plek in de tuin of in een ruimte zoals de gang, badkamer, garage of schuur.

* Zet daar een ren op of creëer een ruimte waar ze aan elkaar kunnen wennen. Zet er een huisje of een doos in (met 2 openingen), een bak met stro, water en voldoende hooi.

* Zet altijd eerst de ram in de ren en een paar minuten later de voedster erbij.

* Laat de konijnen gewoon bij elkaar blijven in de koppel ren, minimaal 4 of 5 dagen dag en nacht!!

* Kijk zeker in het begin regelmatig dat het er niet te heftig aan toe gaat, in het begin kan er best gereden worden op elkaar en ze kunnen achter elkaar aan rennen en er kan af en toe een plukje haar in het rond vliegen, dat is gewoon ze moeten dan even de rang bepalen. Hoe langer ze bij elkaar blijven hoe rustiger het word. Dit proces kan best een paar dagen duren. Ook hier geld de regel dat ieder konijn een eigen mening heeft soms.. en anders reageert, ze moeten aan elkaar wennen dat heeft gewoon soms tijd nodig en soms niet.

* De koppeling is geslaagd als ze uit één bakje samen eten, vaak lekker tegen elkaar aanliggen, elkaar likken en elkaar regelmatig opzoeken.

* Zorg dat het definitieve hok goed schoon is, ook de bakken e.d. en zet evt. nog wat nieuwe spullen erin (speeltjes, doosje etc.) en als je de relatie helemaal vertrouwd gaat weer eerst de ram in de ren en daarna de voedster. Het hok staat uiteraard open en ze kunnen samen de boel gaan herontdekken!

Succes!

Bij twijfel mag je altijd, liefst per mail, contact met ons opnemen!